Heb jij je al eens afgevraagd wat de meerwaarde is van een goede omvormer, en hoe je de meest geschikte omvormer voor jouw installatie?
1. Check het vermogen
Het vermogen is het allerbelangrijkste factor in de keuze van een omvormer. Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen.
Afhankelijk van de specifieke daksituatie wordt er gewoonlijk gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 20% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. De hellingshoek, plaats in België en oriëntatie ten opzicht van het zuiden bepalen daarbij welke omvormer je nodig hebt.
De vermogensverhouding van de omvormers (vermogen aan DC-zijde en vermogen aan AC-zijde) ligt tussen 100% en 200%. Dit zorgt voor een maximale opbrengst en een langere levensduur van het systeem. De mate van overdimensionering hangt af van de helling en de ligging.
2. Geluid
De ene omvormer is de andere niet, sommige omvormers maken aanzienlijk meer geluid dan andere, wat jouw wooncomfort beïnvloedt. Het geluid van de omvormer is afhankelijk van de koeling: als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoor je de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling hoor je. In de specificaties van de omvormer kan je nagaan hoeveel geluid de omvormer maximaal produceert.
3. Monitoring
Het monitoren van zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer, daarom is het belangrijk dat je de omvormen op regelmatige basis kunt uitlezen. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaard oplossingen, hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.
- Via bluetooth kan je, met een programma op je PC of tablet, de omvormer uitlezen. Deze vorm is niet ideaal: de verbinding is namelijk vaak niet krachtig genoeg waardoor je vaak storingen hebt. Bovendien kan de omvormer niet vanaf het internet uitlezen.
- Via Ethernet: hier wordt de omvormer via een netwerkkabel aangesloten op de router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kan je dan vanaf elke plek de prestaties van jouw zonnepanelen inzien. Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.
- Via Wifi: dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet, met als enige verschil dat er geen netwerkkabel getrokken moet worden tussen de omvormer en router. Daardoor kan de de verbinding iets minder stabiel zijn. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen.
- Via USB. Sommige omvormers kan je via USB of RS485 uitlezen. Nadeel? Je kunt de omvormer dan alleen bij de omvormer uitlezen, en dus niet van op afstand.
- Via een ingebouwde webserver (nieuwste generatie omvormers). In feite kunt u dan vanuit uw eigen netwerk een verbinding maken met de omvormer die u vervolgens kunt uitlezen.
4. Schaduw
Liggen jouw zonnepanelen niet in de schaduw? Dan kan je deze stap overslaan. Indien je zonnepanelen wel in de schaduw liggen, is het belangrijk dat je deze stap goed doorneemt. Het vermogen wordt namelijk bepaald op het zwakste paneel, met andere woorden het paneel dat in de schaduw ligt. Gelukkig kan je dit oplossen door voor een micro-omvormer of power optimizers te kiezen die de zonnepanelen optimaliseren, zoals die van Shade Fix.
Laat je zonnepanelen meer opbrengen, ook in de schaduw
5. Garantie en prijs
De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar, waar je 5 jaar garantie kunt bijkopen. Dit kan je zien als een verzekering voor je omvormer. De prijs van de omvormer is uiteraard afhankelijk van het merk en van de aanbieder, informeer je en vergelijk voor je een beslissing neemt.
Heb je vragen over jouw omvormer?
Wij bevelen deze omvormers aan:
- Klassieke omvormers (1 beschaduwd paneel heeft invloed op alle andere): SMA, Huawei, GoodWe,
- Omvormers voor schaduw (ieder paneel afzonderlijk voor een optimaal rendement): SolarEdge, Huawei