De afgelopen maanden konden we genieten van heel wat zonuren. Zonnepanelen zetten deze zonne-energie om in bruikbare elektriciteit met behulp van een omvormer. Maar wat gebeurt er met de elektriciteit die je zelf niet verbruikt? Ontdek hier het antwoord.
Waar gaat deze elektriciteit naartoe?
Elektriciteit die je niet verbruikt, is in feite elektriciteit die je teveel produceert door je zonnepanelen. Deze stroom wordt geïnjecteerd in het net*. Je krijgt hiervoor geen vergoeding, maar toch ben je deze energie niet kwijt. De energie die je injecteert, wordt immers afgetrokken van de energie die je in minder zonnige perioden afneemt.
*Let op: deze regeling is van toepassing tot het einde van 2020
Terugdraaiende teller
Als je 250 kWh injecteert en later 450kWh moet afnemen van het net, betaal je enkel het verschil tussen deze twee, namelijk 200 kWh. Als jouw injectie meer kWh bedraagt dan je afname dan betaal je 0 euro.
Digitale meter
Met de digitale meter van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen (red. het capaciteitstarief waarbij veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen) en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60% van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer je verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie en hoe voordeliger het nieuwe systeem.
Investeren in zonnepanelen blijft dus voordelig voor jouw energieverbruik. Lees ook 5 tips om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen.