Duurzaamheid, een duurzaam leven en een duurzame woning zijn vandaag enorm belangrijk: je spaart niet alleen het milieu, ook je portemonnee wordt er gelukkig van. Maar hoe duurzaam zijn zonnepanelen écht?
Zonnepanelen: een duurzame oplossing?
Zonnepanelen zijn vandaag de meestgebruikte vorm van hernieuwbare, duurzame energie.
Het productieproces van zonnepanelen
Zonnepanelen renderen en zijn duurzamer dan klassieke energiebronnen, zoals stookolie en gas. Naast de energieproductie heeft ook het productieproces een invloed op de duurzaamheid van zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van zonnepanelen ook te kijken naar de productie ervan.
Hoe efficiënter de zonnecellen, hoe lager de milieu-impact
Naast het volledige productieproces, is de productie en werking van de zonnecellen een belangrijke pijler om de duurzaamheid van zonnepanelen na te gaan.
Het standaard type zonnecel is gebaseerd op zogenoemde kristallijn silicium-technologie, dat in zo’n 90% van alle panelen zit. Daarnaast zijn er zonnecellen waarbij gebruik wordt gemaakt van kristallijn silicium in combinatie met een dunne film. Die laatste zorgt voor een hoger rendement – meer van alle energie van zonlicht dat op de zonnecel valt, wordt omgezet in elektriciteit. En dat rendement is weer een belangrijke pijler voor duurzaamheid: hoe hoger het rendement, hoe beter in balans de energie is die het kost om de panelen te maken met de energie die ze opbrengen.
Zonnepanelen worden vandaag van silicium gemaakt, een materiaal dat moet worden gedolven, verhit en verwerkt. De productie van silicium verbruikt veel energie, maar doordat er meer en meer zonnepanelen worden gebouwd, en de productie van silicium in grote toelages kan gebeuren, wordt het energieverbruik enorm teruggeschroefd.
De terugverdientijd en levensduur van zonnepanelen
De energie-terugverdientijd voor zonnepanelen is intussen een kleine 6 jaar, wat betekent dat ze met een gemiddelde levensduur van dertig jaar – afhankelijk van waar ze zijn geïnstalleerd – gemiddeld vijftien keer zoveel energie opwekken dan het kost om ze te maken.
De conclusie luidt met andere woorden: zonnepanelen van goede kwaliteit zijn duurzaam en genieten dus de voorkeur. Zonnepanelen van minder goede kwaliteit, vervaardigd uit minder kwalitatieve materialen, zijn minder duurzaam dan je zou denken en kunnen op termijn ook giftige stoffen in de atmosfeer brengen. Kwalitatieve zonnepanelen zullen dus keer op keer winnen van de klassieke energiebronnen, wat wil zeggen dat ze in alle opzichten duurzaam zijn.