Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een string-omvormer?

Bij de plaatsing van zonnepanelen kan je kiezen tussen verschillende soorten omvormers. De meestvoorkomende omvormers zijn de string-omvormers en de micro-omvormers. Maar wat is precies het verschil en hoe maak je je keuze? Wij leggen het voor je uit.

String-omvormers 

Bij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, en worden vervolgens de strings aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn met weinig verschillende onderdelen en daardoor een kleine kans op storingen. En als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen.

Micro-omvormers 

Bij micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230 V wisselstroom. Het voordeel hier is dat elk paneel zijn eigen MPP tracking heeft. Zulke systemen worden vaak toegepast bij installaties waar de panelen verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben, en ook bij kleine systeempjes van 3 of 4 panelen (want string-omvormers werken pas vanaf een bepaald minimum aantal panelen). Het nadeel is dat het systeem meer onderdelen krijgt en daardoor storingsgevoelig wordt. De omvormers worden zelf ook blootgesteld aan zwaardere omstandigheden (hoge temperaturen, zo vlak onder de panelen) en als ze eens kapot zouden gaan, dan is het moeilijker om ze te bereiken en te vervangen. Daar staat dan weer tegenover dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk kan worden bekeken, in plaats van alleen de opbrengst van het systeem als geheel.

Kies nu voor zonnepanelen en geniet nog 15 jaar lang van een terugdraaiende teller

Vorige post
Volgende post