Vanaf 2022 wordt de netvergoeding berekend volgens het capaciteitstarief: je betaalt dan voor het gebruik van het distributienet op basis van de pieken in je verbruik. Die verbruikspieken komen vooral ‘s avonds voor, wanneer je zonnepanelen weinig of geen elektriciteit produceren, zeker in de winter. Kies daarom voor een thuisbatterij: de elektriciteit die je overdag opwekt, bewaar je zo voor de piekmomenten ‘s avonds.
De netvergoeding wordt vanaf 2022 niet langer gebaseerd op het totale verbruik in kilowattuur (kWh), maar zal ook afhangen van het maximaal vermogen in kilowatt (kW). De digitale meter zal iedere maand het kwartier nemen waarin het hoogste vermogen wordt gevraagd van het net. Het gemiddelde van die 12 maandpieken bepaalt hoeveel capaciteitstarief je op een jaar moet betalen.
Beperk je pieken!
Het komt er dus op aan om die pieken te beperken, door je verbruik te spreiden en/of op de juiste momenten elektriciteit bij te vragen via een batterijsysteem. Bij CDES kunnen wij je thuisbatterij zo instellen dat hij bijspringt op die momenten dat je elektriciteitsverbruik een hoog vermogen vraagt, of ‘piekt’. Zo wordt je maandpiek afgevlakt, waardoor je het distributienet minder belast. En dat kan je capaciteitstarief verlagen.
Waarom nieuwe nettarieven?
Waarom de VREG die nieuwe nettarieven invoert? Omdat we evolueren naar een elektrische samenleving, waardoor we het distributienet meer en anders zullen gebruiken. Dat zorgt voor grotere piekbelastingen.
Wanneer binnen enkele jaren iedereen zijn elektrische wagen op het einde van de werkdag op ongeveer hetzelfde moment aan vol vermogen oplaadt, geraakt het net mogelijk zelfs overbelast. Het capaciteitstarief moet de bevolking aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken.
Wie hoge pieken veroorzaakt, zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen.
Premie voor thuisbatterijen
Tot eind 2021 krijg je een premie voor thuisbatterijen. Deze premie bedraagt 300 euro per kWh tot 2550 euro en maximaal 40% van de totale investering.