Elektrisch rijden is goedkoper en duurzamer, maar als je je wagen niet de hele nacht of dag wil opladen aan een stopcontact, moet je wel in een laadpaal investeren. Maar wat kost een geïnstalleerde laadpaal?
Bij CDES Services vergt een laadpaal in de particuliere markt een investering van 1.612 euro, inclusief een standaardinstallatie, inclusief:
- montage van het laadpunt op een muur;
- boring in een standaardmuur;
- bekabeling en afwerking van de bekabeling van de huisinstallatie tot de lader (max. 20 meter);
- levering en aansluiting van de UTP kabel (tot 20 meter);
- beveiliging: differentieel (type A, 30 mA) en zekering 20A/32A type C;
- aansluiting van de voedingskabel op de lader en de huisinstallatie;
- test van de laadpaal na montage;
- AREI keuring.
Als de installatie niet standaard is, kunnen er extra kosten bij komen.
Voor het B2B-segment is de prijs bij CDES Services altijd op aanvraag, na plaatsbezoek. Veel factoren kunnen hierop namelijk een grote invloed hebben.
Vermogen bepaalt prijsverschillen
De prijsverschillen tussen diverse installaties zitten hem onder andere in het vermogen: hoe snel kan je opladen? Dit is echter ook afhankelijk van hoeveel stroom je wagen kan ‘opslaan’ en de capaciteit van je elektriciteitsnet. Investeren in een dure laadpaal waar je wagen niet het maximale uit kan halen, heeft weinig zin. Laat je daarom altijd adviseren door een expert.
45% belastingvermindering
Wie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 in een eigen laadpaal investeert, kan rekenen op een belastingvermindering van 45%. Dit tarief daalt tot 30% in 2023 en tot 15% in 2024.
Als zelfstandige of vennootschap is je laadpaal zelfs voor 200% aftrekbaar, op voorwaarde dat je installatie openbaar is en dus toegankelijk voor derden. Je moet je laadpaal dan wel tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 installeren.