Heb jij een elektrische auto? Dan herken je dit probleem wellicht: op dit moment zijn er veel te weinig openbare laadpalen, waardoor je vaak aangewezen bent op je eigen stopcontacten of die van bedrijven die wel al een laadpaal lieten installeren. Is een eigen laadpaal, bij je thuis of voor je bedrijf, dan de oplossing? In dit artikel geven wij je meer informatie over de aankoop van een eigen laadpaal en de voordelen ervan.
Thuis opladen versus een laadpaal laten installeren
Je kunt je elektrische wagen thuis via een stopcontact opladen, iedere wagen wordt namelijk voorzien met een speciale kabel en adapter waarmee je je wagen kunt opladen.
Huishoudelijke stopcontacten zijn echter niet ontworpen om regelmatig en langdurig hoge stroom te leveren. Het is dus belangrijk om de laadstroom te beperken.
Thuis opladen via het stopcontact duurt daarnaast erg lang, een volledige oplaadbeurt neemt, afhankelijk van het type wagen, zo’n 10 uren in beslag. Met een laadpaal (thuis of openbaar) bedraagt de laadtijd vier tot zes uur.
Waarop letten bij de aankoop van een laadpaal?
Bij de aankoop van een laadpaal, let je best op deze 3 zaken:
1. Het laadvermogen van de laadpaal
Met de meeste mobiele laders haal je uit een huishoudelijk stopcontact maximaal 10 Ampère stroom en dus 2,3 kW vermogen (10A x 230V = 2,3 kW). Sommige thuislaadkabels leveren 13 Ampère, en dus 3 kW vermogen (13A x 230V = 3 kW). Met een thuislader aan 10 Ampère kan je een Renault ZOE (met 52 kWh batterij) in 24 uur opladen van 10% tot 100%.
Thuislaadstations worden aangeboden met verschillende maximumvermogens. Versies met hogere vermogens zijn gewoonlijk duurder, en laden uiteraard sneller. De meest courante vermogens zijn 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Een Renault ZOE laadt hiermee van 10% tot 100% in respectievelijk 16u00, 8u00, 5u00 en 2u30.
2. Het laadvermogen van de elektrische auto
Een elektrische auto beschikt over een batterij die gelijkstroom levert en ontvangt. Het publieke elektriciteitsnetwerk werkt echter met wisselstroom. Opdat de batterij stroom kan ontvangen van het net (en in de toekomst leveren via V2G) moet deze omgezet worden van wisselstroom naar gelijkstroom via een omvormer. Bijna elke elektrische auto beschikt daarom over een omvormer.
Bij de keuze van je laadpaal voor thuis is het is belangrijk om na te gaan welke omvormer je auto heeft. Als je omvormer éénfasig is, zou het een overdreven kost zijn om een driefasig laadpunt te installeren. Of als je omvormer slechts 16 Ampère kan verwerken, is het misschien onnodig om een 7,4 kW laadbox te installeren.
3. Privé of openbaar gebruik?
Door je laadpaal publiek toegankelijk te maken, kan je genieten van een fiscaal voordeel. Daarnaast kan je tarieven bepalen voor een laadbeurt, jouw laadpaal via Google Maps delen en kan je zelf de toegang beheren.
Laadpalen voor bedrijven
Ook als bedrijf kan je kiezen voor een openbare laadpaal: je trekt mensen met een elektrische wagen aan, je gaat je profileren als een bedrijf met oog voor de toekomst en je kunt extra inkomsten genereren met zo'n laadpaal.
Open source laadzuilen van CDES Services
Voor openbare locaties, private ruimtes, bedrijven en thuis heeft CDES Services een universele laadzuil met ingebouwde netbeheerders-box.
Ontdek meer over de open source laadpalen
Laat een laadpaal installeren
Een laadpaal zorgt voor een snellere laadtijd, meer gemak en is een goedkopere oplossing van de wagen aan een gewoon stopcontact opladen.
Contacteer ons voor meer informatie en professioneel advies