Over de nieuwe energiepremie voor zonnepanelen, die sinds januari 2021 actief is, werd al heel wat geschreven. De nieuwe premie heft namelijk de terugdraaiende teller op, een voordeel dat voor velen de doorslag gaf om toch voor zonnepanelen te kiezen. De premie is slechts één van de vele redenen waarom zonnepanelen in 2021 een betere investering zijn dan ooit.
Wat houdt de nieuwe premie voor zonnepanelen in?
Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst, komt in aanmerking voor een eenmalige premie. Alleen als je een pand bezit dat al vóór 1 januari 2014 aangesloten was op het distributienetwerk van Fluvius, kan je de installatiepremie aanvragen.
Concreet kan iedere particulier die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaats tot 1.500 euro subsidie ontvangen. Voor iedere kWp tot en met 4kWp ontvangt men 300 euro subsidie. Voor een installatie van 4kWp betekent dat in totaal 1.200 euro waar de huidige prijs voor deze installatie rond de 4.500 euro tot 6000 euro bedraagt, een besparing van 20% tot 25%.
Het bedrag
- Het premiebedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast. De datum van indienstname van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag.
- Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.
- Of een woning al dan niet op het distributienetwerk aangesloten is met 'uitsluitend nachttarief', heeft geen invloed op onderstaande bedragen.
De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer).
- In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.
- In 2022 zal de premie 225 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.125 euro.
- In 2023 zal de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro.
- In 2024 zal de premie 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro.
Wie komt in aanmerking voor de premie?
Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen laat plaatsen, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius.
Deze regeling geldt voorlopig enkel voor gezinnen die al een digitale meter hebben. Voor wie wel zonnepanelen heeft, maar nog geen digitale meter - dat zijn zowat 470.000 mensen - heeft de Vlaamse regering de uitrol van die digitale meter even uitgesteld tot eind april "totdat de financiële compensatieregeling in de regelgeving is opgenomen en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is", aldus Demir. Voor die groep komt er later nog meer info over de compensatieregeling.
En ook belangrijk: wie tussen begin 2007 en eind 2012 zonnepanelen installeerde (met of zonder een digitale meter) zal geen financiële compensatie krijgen. Dat komt omdat zij al een rendement van minstens 5 procent behaalden (onder meer met dank aan de groenestroomcertificaten).
Mensen die in 2006 al zonnepanelen hadden, krijgen wel nog iets, zo'n 560 euro. Omdat zonnepanelen toen nog peperduur waren, haalden ze - ondanks alle ondersteuning - geen rendement van 5% op 15 jaar tijd. Dat tekort wordt dus bijgepast.
Voor particulieren wordt de financiële compensatie niet belast omdat die als een uitzonderlijke inkomst beschouwd wordt. Voor zelfstandigen, bedrijven en vennootschappen heeft Demir aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gevraagd het nodige te doen zodat die uitzonderlijke inkomsten ook niet belast worden.
Lees ook: Waarop moet je letten bij de aankoop van zonnepanelen?
Van welke andere voordelen geniet je in 2021?
De belangrijkste vraag: welke zijn de voordelen voor jou en waarom zou je alsnog zonnepanelen laten plaatsen?
Haal alles uit de installatiepremie voor zonnepanelen
De rentabiliteit van je toekomstige zonnepanelen blijft, dankzij de nieuwe installatiepremie, nog rond de 10 jaar schommelen. Je bespaart meer dan 1.200 euro voor de installatie van een gemiddelde installatie met 14 zonnepanelen. Het wordt nog interessanter wanneer je het zelfverbruik opdrijft (meer dan de gebruikelijke 30% die een gemiddelde consument realiseert met zijn installatie). Alle energie die je zélf verbruikt, is immers elektriciteit die je niet van het net moet afnemen en waarvoor je dus niets moet betalen. Zoveel mogelijk verbruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren, is dus de boodschap.
Het injectietarief
Het injectietarief is een compensatie voor stroom die je niet direct verbruikt en terug op het net plaatst. Afhankelijk van de elektriciteitsleverancier bedraagt dit 0,03 tot 0,045 euro/kWh. Daarnaast vervalt het principe van het prosumententarief, dat stelt dat eigenaars van zonnepanelen jaarlijks dienden te betalen op basis van het vermogen van de omvormer.
Premie voor thuisbatterijen
Naast de premie en extra voordelen voor zonnepanelen, is er tot eind 2021 ook een premie beschikbaar voor thuisbatterijen. Deze premie bedraagt 250 EUR per kWh tot 3200 EUR en maximaal 35% van de totale investering.
Daarnaast is er vanaf 2021 ook een compensatie voor stroom die je niet direct verbruikt en terug op het net plaatst, beter bekend als het injectietarief. Afhankelijk van de elektriciteitsleverancier bedraagt dit 0,03 tot 0,045 EUR/kWh. Daarnaast vervalt het principe van het prosumententarief welke eigenaars van zonnepanelen jaarlijks dienden te betalen op basis van het vermogen van de omvormer.
Met andere woorden: JA, zonnepanelen zijn in 2021 nog een slimme investering
CDES Services is gespecialiseerd in het plaatsen en monitoren van zonnepanelen op maat van jouw huishouden en verbruik.
Neem contact op met CDES Services