Als alternatief voor de afschaffing van de virtuele terugdraaiende teller, heeft de Vlaamse overheid beslist om een éénmalige premie uit te werken voor eigenaren van zonnepanelen.
De premieregeling houdt onder meer rekening met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kost van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun. Een doorsnee installatie uit 2020 zou zo een compensatie krijgen van 1.308 euro.
Tot begin 2025 kan je de digitale meter weigeren
Met de netbeheerder Fluvius werd afgesproken dat prosumenten (verbruikers die zelf energie produceren) tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor mensen die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben.
De 470.000 gezinnen met zonnepanelen die nog over een terugdraaiende analoge meter beschikken, zouden tot begin 2025 de plaatsing van de digitale meter zonder gevolgen kunnen uitstellen. Goed nieuws? Wel, dat hangt van jouw persoonlijke situatie af.
Waarom zou je de digitale meter weigeren?
Wie zonnepanelen heeft en al een digitale meter geïnstalleerd kreeg, zal zijn elektriciteitsfactuur hierdoor niet meer aangerekend krijgen op basis van het gecompenseerde verbruik maar volgens de werkelijke afname, althans zodra het arrest is gepubliceerd, en zal tegelijk geen prosumententarief meer moeten betalen.
Wanneer je voor 2025 zonnepanelen laat installeren en de digitale meter weigert, kan je dus ook genieten van deze voordelen.
Kies voor 2025 voor zonnepanelen en geniet nog van deze voordelen
CDES Services is gespecialiseerd in het plaatsen en monitoren van zonnepanelen op maat van jouw huishouden en verbruik.
Contacteer CDES Services