Alles wat je moet weten over dunne-film zonnepanelen

Dunne-film zonnecellen zullen in de toekomst de vertrouwde zonnepanelen vervangen. Maar wat zijn dunne-film zonnecellen? Hoe worden ze gemaakt, hoe werken ze en zijn ze inderdaad efficiënter dan zonnepanelen? Lees verder om meer te leren over deze veelzijdige nieuwe energiebron.

Wat is een dunne-film zonnecel?

Traditionele zonnecellen hebben een absorberende laag van zo’n 350 micrometer (één micrometer is een miljoenste meter) dik, terwijl deze laag bij dunne-film zonnecellen slechts één micrometer dik is. Er is dus relatief weinig halfgeleider-materiaal nodig in de productie van een dergelijke cel. Gevolg hiervan is dat zonnecellen gebaseerd op dunne-film technologie erg licht, buigzaam en goedkoop zijn.

Waaruit bestaat een dunne-film zonnecel?

Dunne-film zonnecellen zijn in de meeste gevallen gebaseerd op drie materialen: Amorf silicium, Koper Indium Gallium Selenide (CIGS) en Cadmium Telluride.

Amorf silicium is direct afgeleid van de bekende silicium zonnepanelen. Nieuwere en duurdere technologieën maken in plaats van silicium gebruik van zwaardere metalen als halfgeleider. Deze materialen, Cadmium Telluride (CdTe) en Koper Indium Gallium Selenide (CIGS), kunnen zonlicht efficiënter omzetten naar elektriciteit.

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen jou graag verder met advies op maat.

Neem contact op met CDES Services

Vorige post
Volgende post